DE MELKWEG

DE KOE, DE BOER EN DE DRINKER

DE KOE

Alles begint met melk. Maar daarmee natuurlijk eigenlijk met onze koeien. Inmiddels is onze familie koeien uitgegroeid tot 125 koeien (aantal koeien in juni 2018). Wij geloven in verse boerderijzuivel van vrolijke koeien, daarom laten we ze het liefst zo vaak mogelijk naar buiten en controleren met regelmaat hun gezondheid, de stal en het voer. Gemiddeld lopen onze koeien 196 dagen per jaar buiten vrolijk rond. En dat levert een hoop gezelligheid op, zoals je in bovenstaand filmpje kunt zien.

Ontmoet boer Ad!

DE BOER

Ontmoet boer Ad! Boer Ad en zijn vrouw Marjolein staan iedere ochtend om 07.00 uur op om voor ons zijn koeien te melken. Daarna huppelen de koeien -van april tot eind oktober- lekker naar buiten als ze dat willen. De koeien van boer Ad zijn vrolijke, oude dames: ze zijn allemaal nakomelingen van de koeien uit zijn jeugd. Boer Ad is namelijk de 6e generatie van de familieboerderij. Zijn koeien worden gemiddeld 6 jaar, dat is 2 jaar ouder dan de meeste koeien in Nederland. Dat maakt de band van boer Ad met zijn koeien extra bijzonder. Boer Ad is dus een trotse ‘vader’ van zijn familie koeien. Wil je dat met eigen ogen zien? Ontmoet boer Ad in Het Groene Hart op een van onze open boerderijdagen.

Onze producten worden op de boerderij door boer Ad zelf gemaakt. Vers en zonder toegevoegde nonsens. Wil je weten hoe? Lees hier verder!

Smaak volle melk

Na het melken wordt de melk opgevangen in een tank. Al roerend wordt het afgekoeld en naar het productielokaal gebracht, een paar meter verderop. Daarna wordt het door de pasteur snel verhit tot 74 graden. Dit om alle bacteriën te vernietigen. Deze warme melk wordt een tikkie afgeroomd en gaat dan door de homogenisator, zodat er geen klontjes in de melk komen. Tegelijkertijd wordt de melk terug gekoeld tot 4 graden en daarna opgeslagen. Nu worden de flessen gevuld, de doppen op de flessen gedraaid en het etiket erop geplakt. Zo zie je maar, het kan echt zonder gedoe, rechtstreeks van de koe!

Koele karnemelk

Na het melken wordt de melk opgevangen in een tank. Al roerend wordt het afgekoeld en naar het productielokaal gebracht, een paar meter verderop. Daar wordt de melk snel verhit in de pasteur tot 28 graden. De melk wordt aangezuurd met een karnemelkbacterie en moet vervolgens 24 uur fermenteren. Boer Ad gaat nu aan de slag op de traditionele manier: karnen. De tank (de karn) wordt heel hard rondgedraaid, zodat alle boter scheidt van de karnemelk. De overgebleven karnemelk wordt uit de karn gehaald, geroerd en extra gekoeld, waarna het kan worden afgevuld. Door de natuurlijke verzuring van de karnemelk zijn de eiwitten minder goed oplosbaar. Als de fles even heeft stil gestaan, klitten de eiwitten gezellig samen. Dat maakt ze zwaarder dan de melk, waardoor ze met z’n alle naar de bodem zakken. Hierdoor zie je soms dat het product op de bodem dikker is dan bovenin de fles. Maar dat is dus heel normaal, heel natuurlijk.. En dat laten we je graag zien in onze transparante fles: voor gebruik gewoon even schudden.

Viva vanille vla

Voor de vanille vla wordt verse melk gebruikt. Dit wordt in de vla ketel gepompt. Hieraan worden de authentieke (geheime!) ingrediënten van het oorspronkelijke Menken vla-recept toegevoegd. Al roerend wordt de vla verwarmt tot boven de 90 graden, waarna het direct wordt terug gekoeld tot onder de 7 graden. Hierna gaat de vla in de flessen, worden de doppen erop gedraaid (net zoals onze opa dat ook deed in de vroegere jaren, maar dan nu net even iets sneller) en wordt het etiket op de fles geplakt. Kortom, geen blabla maar overheerlijke vanille vla!

Natuurlijk: 100% recyclebare fles

Wist je dat de milieu-impact van eten weggooien groter is dan die van verpakkingen? Dat is de reden dat onze zuivel in een plastic fles zit: om bederf en beschadiging te voorkomen, waardoor de kwaliteit van onze melk en vla optimaal blijft en jij er zo lang mogelijk van kunt genieten. Maar natuurlijk is dit niet zomaar een plastic fles: onze fles bestaat uit 100% gerecycled materiaal en is zelf ook 100% recyclebaar. Heel milieubewust dus. En dat is ook de reden dat onze plastic fles een iets grijzige kleur heeft en -waar er een verdikking van het materiaal zit, zoals op de onderkant van de fles- dus grijs kleurt. Waarom zit onze zuivel niet in karton of glas? Naast dat plastic zorgt voor de waarborging van de kwaliteit van ons product, zijn voor de productie van karton relatief veel grondstoffen nodig én zorgt de productie van kartonnen verpakkingen voor meer lucht- en watervervuiling dan die van plastic verpakkingen. Ook glas lijkt een duurzame(re) oplossing, maar het vervoeren en reinigen van dit zware materiaal brengt meer schadelijke stoffen met zich mee. Een (milieu-)bewuste keus dus, die 100% recyclebare plastic fles van ons. Mee recyclen? Zo doe je dat.

 

Menkenmelk is voor elk

DE DRINKER

Menkenmelk is voor elk. Leef jij graag duurzaam en bewust, maar vind jij genieten en lol daarbij een belangrijke voorwaarde? Dan past Menken bij jou. En andersom.

 

Wil jij de melkweg van onze vrolijke koe tot jou als drinker in het echt zien? Dat kan! Kom naar een van onze open boerderijdagen.

Aanmelden voor de flessenpost

Welkom bij de familie! Je ontvangt nu:

 

Hoe vaak sturen we jou onze flessenpost?

Wij versturen onze nieuwsbrief 12 keer per jaar.

Afmelden?

Je kunt je op elk moment uitschrijven. Dat doe je door op de link voor afmelden te klikken onderaan de nieuwsbrief. No hard feelings 😉

Inschrijven is zo gedaan!

Vul je gegevens in en je ontvangt een bevestigingsmail. Tot later!